Taipei -29. nyári Universiade

Megosztás

Taipei -29. nyári Universiade Egy felejthetetlen élmény felejthetetlen emlékekkel, nagyszerű eredményekkel.

 

29. Nyári Universiade

2017. augusztus 19-30. Taipei

 

Általános szempontok

 

 

A sportági verseny időpontja:

2017. augusztus 21-22-23/26.

 

A sportági verseny lebonyolítása, szervezettségének jellemzése:

A verseny lebonyolítása önmagában nagyon rendben volt. Garancia volt erre a FISU technikai vezetőjének személye, Nicole Begg, aki a sportág kiemelkedő egyénisége. A közelmúltban fejezte be aktív pályafutását. Minden részletet felügyelt és a legmesszebbmenőkig korrektül és hibátlanul irányította a versenyt. Az egyetlen nehézség az volt, hogy a legnagyobb hőségben rendezték a pályaversenyeket. A déli órákban elviselhetetlenül meleg volt, amely magas páratartalommal párosult. Amennyiben kora délelőtti selejtezők és kora esti döntők lettek volna, akkor a hőség sokkal kezelhetőbb lett volna, így nagyon megszenvedték a versenyzők a rendkívüli körülményeket. Ennek oka állítólag az élő közvetítések műsorrendje volt, amely szigorú kötöttséget követelt meg.

 

 

 

 

Az utazás, szállás, ellátás színvonala:

Sok ezer kilométernyi utazás és nemzetközi versenyekkel kapcsolatos tapasztalatunk van és ez alapján azt mondhatom, hogy minden kifogástalan volt. Az utazás előkészítése, a csapat segítőinek figyelmessége számunkra soha nem tapasztalt gondoskodást jelentett, amelyet ezúton is hálásan köszönünk.

 

 

Az edzéslehetőségek, edzéskörülmények értékelése:

A feltételek teljesen rendben voltak. A rendezők és önkéntesek folyamatos segítőkész jelenléte minden helyzetre megoldás volt

 

 

A versenypálya/létesítmény bemutatása:

A gyorsasági görkorcsolya pálya ritkán látott jó minőségű pálya volt gyönyörű környezetben. Verseny és melegítőpálya egymás mellett. A versenyzőknek hűsölésre alkalmas hűtött sátor, folyamatos folyadékellátással. Egyetlen gond volt, hogy szemben más sportágakkal hozzánk az utolsó nap kivételével nem került ki a pályára főétel, pedig a hosszú versenynap és a helyszínre való közel egyórányi oda és ugyanennyi vissza utazás miatt ez nagyon jól esett volna.

 

 

A magyar csapat tagjainak jellemzése (felkészültség, hozzáállás, motiváltság, magatartás):

A magyar csapat 5 fős volt. Ebből hárman (Gardi Dominika, Kopilovic Eleonóra és Dieterle Fábián) egész éves folyamatos nemzetközi versenyzésből, nagy tapasztalattal érkeztek, hozzáállásuk ennek megfelelő volt. Az Universiade után a Világbajnoksággal folytatták. Ketten, Sántha Blanka és Török Réka tanulmányaik miatt, megfelelő feltételek hiányában nem tudtak igazán teljes értékű munkát végezni. Csak közvetlenül a vizsgaidőszak végeztével tudtak készülni a versenyre.

 

 

 

 

 

 

 

Szakmai szempontok

 

Az egyetemi sport helye és szerepe a sportág nemzetközi versenyrendszerében, és a hazai felkészülésben:

Ez a kérdés sajnos még nehezebbé teszi sportágunk amúgy sem könnyű hazai helyzetét , megbecsültségét, megítélését.  Nemzetközileg általánosságban jóval kedvezőbb a helyzet, bár tudomásom szerint a guruló, gördülő sportok sehol nem számítanak egyetemi sportnak. Így még nagyobb megtiszteltetés volt számunkra, hogy a Taiwanon nagy népszerűségnek és megbecsültségnek köszönhetően a helyi rendezők felvették sportunkat az egyetemi olimpia programjába.

 

 

Előzetesen elvárt eredmények bemutatása:

Előzetesen csak reménykedhettünk pontszerző eredményekben, miután a nemzetközileg is elismert ígéretes versenyzőink ( Gardi Dominika, Kopilovic Eleonóra) idén még junior korúak voltak és messze a mezőny legfiatalabb versenyzőinek számítottak. Ez volt életük első nemzetközi felnőtt megmérettetése. A mezőny összetételét is csak a helyszínen tudhattuk meg, így nem latolgathattunk esélyeket. Számítottunk jó eredményekre, de a megszerzett helyek minden előzetes várakozásunkat fölülmúlták.

 

 

 

A versenyzők nemzetközi versenytapasztalatának bemutatása:

 

Sántha Blanka, többszörös junior és felnőtt magyar bajnok, 1000 méteren junior EB bronzérmes, váltóval junior EB ezüstérmes

Török Réka, többszörös junior magyar bajnok, junior EB 200 méteren 9. helyezett

Dieterle Fábián: Az idei évtől magyar állampolgár. Felnőtt VB 12. hely

Kopilovic Eleonóra, Többszörös junior és felnőtt magyar bajnok, Európa Kupa sorozat abszolút értékelésben 3. Junior EB legjobb egyéni helyezése 8. hely. 2 x ezüstérem junior Európa Bajnokság váltó, Junior Világbajnokság 8. hely (2016)

Gardi Dominika, többszörös junior – és felnőtt magyar bajnok, 3x Európa Kupa sorozat abszolút győztese, Junior Európa Bajnokságon 3 –szoros bronzérmes 10.000 m pont eliminációban, 10.000 méter eliminációban és marathonon. Kétszeres junior EB Ezüstérmes váltóval. Junior Világbajnoki 6. hely (2016)

Junior Világbajnoki 7.8. helyezett (2017)

3 x az év Görkorcsolyása kitüntetés

( A junior korú versenyzők felnőtt magyar bajnoki címe annak tudható be, hogy a junior „B” és „A” korosztálytól felnevezhetők a sportolók a felnőtt bajnokságba. )

 

 

A magyar csapat teljesítményének személyenkénti (csapatonkénti) konkrét értékelése:

Sántha Blanka: A korábbiakban leírt okokból adódóan egyéni szereplése átlagos volt, 14. helyezése a 15.000 m eliminációban szép eredmény és elégedettek lehetünk a marathonon elért 17. helyezésével is. Az 5. helyen végzett váltóban mutatott teljesítménye fontos volt a csapat végső helyezése szempontjából.

Török Réka: Réka szereplése sikeresnek mondható különösen a 10.000 m pont eliminációs 17. helye volt elismerésre méltó.

Dieterle Fábián kiegyensúlyozott, jó szereplése dicséretes az erős férfi mezőnyben. Mind az 500 méteren elért 11.mind a marathonon elért 10. helyezése előkelőnek számít.

Kopilovic Eleonóra egyéni eredményei közül az 500 méteren elért 12. helyezés jónak számít. A váltóban mutatott teljesítménye kiemelkedő volt.

Gardi Dominika valamennyi távján a legjobbak között végzett. a 15.000 méter eliminációban elért 6. helye a rendkívül párás levegőben különlegesen értékes, ráadásul a mezőny legjobb európai versenyzője volt ezen a távon. Az 5. helyen végzett váltóban mutatott szereplése kiemelkedő volt.

 

 

 

 

A verseny élmezőnyének rövid értékelése:

Valamennyi távon ázsiai (Taivan, Dél-korea) fölény mutatkozott, azon belül is a hazai versenyzők vitték el a pálmát. Láthatóan mindent egy lapra tettek fel a felkészülésben, ami azért volt szembetűnő, mert az egyébként világviszonylatban domináló kolumbiai versenyzőknek jóval kevesebb babér termett, mint az általában megszokott. A hazaiak sikeréhez egyértelműen az is hozzájárult, hogy az európai versenyzők számára rendkívüli páratartalom és hőség nekik nem volt szokatlan.

 

 

 

A magyar versenyzők hiányosságainak bemutatása:

Csapatunknak csak azon tagjainak voltak hiányosságai, akik a korábbiakban taglalt okok miatt              (megfelelő feltételek és pályahiány) nem tudtak megfelelően felkészülni.

Ezen felül meggyőződésem, hogy ha a versenyek naponta csak pár órával később kezdődtek volna, akkor sokkal nagyobb eséllyel veszik föl a harcot a konkurenciával és még szebb eredmények születhettek volna. Ezek a feltételek egyértelműen a helyi versenyzőknek kedveztek. A verseny egyetlen hibája, hogy a lehető legkedvezőtlenebb időpontban a lehető legforróbb napsütésben kellett versenyezniük, ami 10 és 15 kilométeres távok megtételéhez több, mint káros és veszélyes.

 

 

 

A továbblépés lehetőségeinek meghatározása:

Jó úton járunk J

 

 

További szempontok

 

Az indulók egyesületeivel, szakosztályaival történő kapcsolat a felkészülés során:

A versenyzők valamennyien egy egyesülethez tartoztak, így a kapcsolat tartásnak és a felkészülés időzítésének csak annak a két versenyzőnek az esetében volt nehézség, amelyek, tanulmányaik miatt tartósan távol tartózkodtak a hazai pályától.

 

Az egyetemi válogatott mellett dolgozó szakemberek munkájának értékelése:

Kéri Ferenc, a csapat tagjainak edzője évek óta együtt dolgozik a versenyzőkkel. Garzó Erika a csapat vezetője és ügyintézője, ( a versenyzők edzője a fiatalabb junior években)  évek óta a csapat versenyeinek előkészítője, kommunikációért felelős vezetője, kapcsolatépítője, nemzetközileg elismert szakember.

 

  

 

 

A sportág sportdiplomáciája a FISU-ban és a versenyeken:

Csak reménykedni merünk, hogy a már említett Nicol Begg, aki Új –Zéland-ról érkezett és a világ legtapasztaltabb korcsolyásaiként tartják számon, lelkesedésének és elhivatottságának köszönhetően sokat tud tenni ezen a téren ezért a rendkívül látványos, izgalmas sportért.

 

A sportági szakszövetség elnöksége, szakmai bizottságai, szponzorai milyen   módon segítették a felkészülést és szereplést:

A görkorcsolyasport köztudottan mostoha sorsáról híres. Kiváló nemzetközi eredményei és több, mint 25 éves hazai története sem elég ahhoz, hogy nagyobb elismerésre megbecsülésre tegyen szert. Idei évi állami támogatása mindösszesen 5.000.000 Ft volt a Szövetségnek. Ebből kellet (volna), hogy lebonyolítsa a hazai bajnokságokat, hogy támogassa az Európa Bajnokságot, az Univerziádét, valamint a világbajnokságot. A gyerekek családjai hatalmas áldozatokat hoznak hosszú évek óta, hogy a sportolók eljuthassanak a versenyek színhelyeire. Az évközi nemzetközi felkészülési versenyek, az Európa Bajnokság kizárólag önköltséges úton valósultak meg. Állandó szponzorok nincsenek, alkalmilag próbáljuk meg összevadászni a versenyek költségeit. Az Univerziádera és a közvetlen utána következő Világbajnokság költségeire a hétfős delegációnak a szövetség 1.000.000 Ft-os támogatást tudott adni, amely lebontva alig 150.000 Ft hozzájárulást jelent személyenként.

 

 

A sportág és a MEFS / MOB kapcsolata a felkészülés és közvetlenül az Universiade alatt:

Kifogástalan. Mindenre kiterjedő felkészültség, figyelem, elismerés, megbecsülés és gondoskodás. Hálásak vagyunk érte.

 

 

A felkészülés és az Universiade-szereplés során kapott sportegészségügyi és sportpszichológiai segítség nyújtás értékelése:

Kifogástalan! Naponta kaptunk érdeklődő kérdéseket a csapatorvosoktól, hogy vagyunk, mire van szükségünk? A csapat pszichológusai is foglalkoztak velünk. Miután egy fedél alatt laktam Lénárt Ágotával, kiemelten foglalkozott sportolóinkkal, de Budavári Ágota is nagyon kedvesen érdeklődött irántunk és bármikor rendelkezésre ált volna igény esetén.

Külön köszönet Benkóné Magdinak, aki kétszer is kikísért minket a versenyeink helyszínére és az embert próbáló hőségben és feszített versenyprogram alatt frissítő masszázsokkal segítette a sportolók regenerálódást.

 

 

 

Az Universiade csapatiroda és csapatvezetés munkájával kapcsolatos értékelés és észrevételek:

Kifogástalan! Sportpályafutásunk alatt ugyan kétszer már biztosan körbejártuk a Földet, de mi etéren is mindig teljes önellátásra kényszerültünk. Éppen ezért nagyon komolyan tisztában vagyunk azzal, mit jelent ez a magas szintű felkészültség, naprakész tájékoztatás, állandó figyelem, programok és menetrendekkel kapcsolatos tájékozottság, információk időben való eljuttatása az érintettekhez, olyan teljes körű állandó gondoskodás, amelyben még soha nem volt, de reméljük, hogy még lesz részünk. Nagyon hálásak vagyunk mindezért. Egyenértékűnek éreztük magunkat a többi sportággal, mert folyamatosan éreztük a figyelmet és érdeklődést. Krisztina fáradhatatlan nyüzsgése Sanyival az oldalán, Mózes, Laci és Gyuri elismerő lelkesedése versenyzőink teljesítménye láttán és a sportág bemutatkozása kapcsán, folyamatosan annyira soha nem ismert jóleső érzést táplált bennünk, amiben szeretném, ha még sokszor lenne része a sportágunknak. Nekünk ugyan nem volt részünk benne, de két tovább ott tartózkodó lányunknak igen, Barbi profi módon előkészített programjai lenyűgözőek voltak és életre szóló élményeket jelentettek mindenkinek, aki részt vett rajtuk. Ahogy Karger Kocsis Laci még kikísért minket a buszunk indulásának hajnalán a megállóba, a csomagokat is segítve bepakolni….szóval nagyon köszönünk minden ránk fordított figyelmet és gondoskodást.

 

A szakmai felkészülését és a részvételt befolyásolták-e pénzügyi gondok, ha igen, hogyan tudták kezelni:

Sajnos igen. Csakis úgy tudjuk kezelni, hogy sajnos mi már megszoktuk, hogy nekünk ebből kell „gazdálkodnunk” A gondolatával ellenben mindig eljátszunk, hol tarthatnánk, ha egyenlő feltételekkel készülhetnénk…..

A sportág egyetemi sporttal kapcsolatban végzett doppingellenes tevékenysége, tapasztalatai:

Ezt a kérdést nem igazán értem, de mindig is képben vagyunk az aktuális tudnivalókkal. Sportágunk képviselője rendszeresen jár a tájékoztatókra.Taipeiben viszont egyetlen hazai sportolót nem vittek doppingvizsgálatra. a görkorcsolya sportban.

 

Egyéb tapasztalatok az Universiadén, észrevételek, javaslatok: Nem tudnék kötözködni….apró megjegyzés….ha a magyar szurkolás lehetne hangosabb más sportágaink bíztatásakor….. de hát ez igazán nem a szervezés kérdése. J

 

 

Nagyon köszönjük az élményt!!!!!!

 

Szeged, 2017. szeptember 20,                                                        Garzó Erika

                                                                                                      Sportági vezető

 

Megosztás

img
A MOGSZ szakembereinek szavazatai alapján 2016-ban az év edzője: Kéri Ferenc, utánpótlás sportolói Kopilovic Eleonóra és Szögi Tamás, utánpótlás edzője: Németh Tibor (Tatabánya). Az Év férfi görkorcsolyása Iványi Tamás, női görkorcsolyása pedig Gardi Dominika.

Újdonságok
Nagypályás jegesek! Sipirc a sportorvoshoz! Január 13-ig kérem a kék könyveket, hogy tudjak nevezni!!!
2016.01.10
Sportolói igazolás a letöltések között! Gyertek pecsételtetni és aláíratni!
2012.09.23
MINIK! Aki hallja adja át.. Jövőhéten azaz július utolsó hetében szünetet tartunk. 1 hét pihi után augusztusban folytatódnak az edzések!!!! Addig is mindenkinek jó nyarat. Az Európa Bajnokságon lévőknek pedig tesséék nagyon nagyon szorítani!! Eszter, Niki, Orsi
2011.07.21
Minik! Szombaton (04.16.) Az Intersport előtt bemutatót tartunk! (Napfény park) A bemutató 13:00-kor kezdődik DE a gyülekező fél egy és háromnegyed egy között van. Kori,védők,sisak. Aki csak tud jöjjön, hogy megmutassuk milyen ügyesek vagyunk :) Eszter
2011.04.15
Minik! Ha véletlenül esne az eső kedden vagy csütörtökön (ami kizárt.. ), akkor a Napos úti tornaterembe gyertek! (Izabella hídon át, első lehetőségnél jobbra.. és az utca végén a bal oldalon van az iskola :) ) Az időpont maradt.. 6-7-ig, de ha lehet már háromnegyed 6ra gyertek, hogy időben kezdhessünk!! Addig is mindenki erősen szorítson, hogy süssön a nap.. mert ugye Szombaton verseny.. :)
2011.03.28
Összes újdonság megtekintése

A Tornádó Team görkorisai hálásan megköszönik mindenkinek, aki adója 1%-ával a csapatot támogatta
Adószám:18466553-1-06
Támogatásokat az év folyamán egyéni szponzorként, vagy a csapat támogatójaként az 57400217-11087917 számú bankszámla számon fogadjuk köszönettel.